OPR.DR. MUSTAFA BERHUNİ

OPR.DR. MUSTAFA BERHUNİ
Lisans: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhtisas: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği

16 Eylül 2015 Çarşamba

KATARAKT

Katarakt Nedir?
Katarakt,  göz içindeki doğal merceğin (lensin) kişinin görmesini düşürecek kadar şeffaflığını kaybederek opaklaşması, sislenmesidir. Opaklaşan lens, ışığın içinden süzülerek gözün arka kısmı (retina ve sarı noktaya) ulaşmasına engel olarak görmeyi düşürür. Sıklıkla 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve nadiren doğuştan da olabilir.  Kataraktın Nedeni Nedir?

Katarakt, temelde yaşlanma ile lensimizin de yaşlanması sonucu gelişen bir durumdur. Her insan yeteri kadar yaşarsa mutlaka katarakt geliştirir. Yaşlılık dışında göze gelen darbeler, kişinin diyabet, guatr hastası olması, geçirilmiş göz içi iltihapları, göz içi cerrahi geçirmiş olma, bazı ilaçların (kortizon, amiodaron, isoretinoin gibi ) uzun süreli kullanımı, da katarakta sebep olabilir.
Kataraktın Belirtileri Nedir?
Görmede keskinliğinde yavaş yavaş azalma

Renklerin soluklaşması ve sararması

Işığa hassasiyet, kamaşma, karanlıkta aydınlığa göre daha iyi görme

Okuma zorluğu

Tek gözle (kataraktlı gözle) çift görme

Gözlük numaralarının sık sık değişmesi ve/veya sonradan ortaya çıkan miyopi

Yakını daha iyi görme, yakın gözlük numarasının düşmesi veya yakın

okumada gözlüğüne ihtiyaç kalmaması

Kara olan göz bebeği renginin beyaz renk alması
KataraktınTedavisi Nedir ?
Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Herhangi bir ilaçla, dietle, egzersizle, çeşitli cihazlarla katarakt tedavi edilmemektedir. Günümüzde katarakt ameliyatı iğnesiz, narkozsuz ve hastanede yatmadan, göz yüzeyi damla ile uyuşturularak, çok küçük kesiler ile, dikiş konulmadan yapılabilmektedir. Kataraktöz lens ultrasonik enerji ile (halk arasında lazer olarak bilinmekte) parçalanarak temizlenir ve yerine numarası hesaplanmış yapay göz içi lensi (IOL) konur. Lens gözünüzün içinde olduğu için takma çıkarma, bakım gerektirmez. Göz içi lenslerin ömürleri insan ömründen daha uzundur. 
Ne Zaman Katarakt Ameliyatı Olmalıyım ?
Katarakt cerrahisi, hastanın, katarakta bağlı görme kaybı ile günlük aktivitelerini (gazete okumak, araba sürmek, televizyon seyretmek gibi) istediği seviyede yapamadığı, andan itibaren, hastanın isteği doğrultusunda yapılmaktadır. Günlük aktiviteler herkes için farklıdır. Örnek verecek olursak: Eğer araba süren bir kişi iseniz, görmenizdeki en ufak azalma sizi rahatsız eder ve sıkıntıya sokar ve cerrahiye ihtiyaçınızı hızlandırır. Eğer evden dışarı nadiren çıkan ve uzak ihtiyaçı sadece televizyon seyretmek olan bir hasta iseniz cerrahiye ihtiyaçınız o kadar geçikir. Yani katarakt cerrahisi kararını, ihtiyaç ve şikayetlerine göre, cerrahi riskleri ve kazançları göz doktorunuzla konuştuktan sonra alınmalısınız.

Cerrahi olarak kataraktın alınması için iyice sertleşmesi gerektiği tamamiyle yanlış bilgidir. Katarakt ultrasonik enerji (halk arasında lazer olarak bilinmekte) kullanılarak parçalanır ve temizlenir. Katarakt ne kadar sert olursa parçalamak için göz içinde uygulanan enerjide o kadar fazla olur ve bu enerji gözdeki diğer dokularada zarar verir. Bu nedenle hastanın ihtiyaçları ve isteği doğrultusunda katarakt görmeyi azaltmaya başladığı andan itibaren cerrahi kararı verilebilinir. Bazı özel durumlar (kataraktın gözde tansiyon oluşturması veya steril enflamasyon yaratması) hariç katarakt cerrahisi hiçbir zaman acil değildir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder